Powered By Blogger

Tuesday, June 11, 2013

chef to be?

asslammualaikum..  :)

pagi yg mulia ni..nak citer skit psal kerjaya sebagai seorg chef...yang rate2 bile tanyer ak amik course ape...dan bile diorg da dpt tau ak ni blaja culinary art..ramai yang bagi respon sambil menjawab dan buat muke ala2 terkejut ataupon sinis atau ape2 jerlah..." ooo..jd chef la ni ek?" atau..."memasak ea...pndai masak la niii..." atau... " pandai masak ker ni?" HELLO! come on guys...xde kate2 semangat yang lain ker...atau soklan yang mencabar skit ker...camner kaedahnyer masak spaghtti ker...camner nak set suhu pavlova kerr....tak pon paling2 tanyer la msakan dr negara mane yg ak blaja....hishh...ni x...ade ker tanyer pndai masak kerr???? baek la ko tanyer ak pandai format komputer ke tak...at least ak boleh la jawab TAK! huh...

well..mesti la ak mengharapkan yang terbaik utk mase depan ak...spe taknak jdi chef btul x? tapi xsmestinyer amik culinary art ni kerjaya mase depan ak chef semate2. ade jugak yang boleh jd pengurus restoran tanpa menjadi atau memegang title chef itu sendiri. ade jugak yang boleh bukak bisnes lain. cube bidang lain. bidang perniagaan ni luas. xsemestinyer dok kat dapo jer..mengeluarkan barang makanan sejuk beku (fast food) pon di kira kerjaya jugak.. tapi biase lah...bile org2 sekeliling dengar psal culinary art, ramai la yang terbayangkan kerjaya sebagai seorang chef. pendapat ni memang takle lari la kan. ak tak menyalahkan org sebenarnyer. ak cume menyuarakan pendapat ak je.   :)

okeh. Chef ataupon dalam bahase kamusnyer..'man who is cook in hotel' , ialah chief atau head atau masterpiece yang merupakan ketua/ leader bagi setiap keputusan menu yang akan keluar untuk dihidangkan kepada tetamu atau pengunjung yang hadir untuk menjamu selera di sesebuah restoran. Ade beberape peringkat sebelom btul2 layak boleh bergelar dan pegang title chef ni. bukan mudah.

first......kitchen assistants..ade 2..kitchen-hands and steward. kitchen-hands ni slalu tlg utk sediakan mknan asas dibwh arahan chef. diorg ni jalankan tugas2 yang tidak terlatih mcm kupas bawang, kupas kentang, basuh salad dan sebagainye. Steward plak tugas diorg cuci pinggan, piring, kuali, periuk belanga dan sebagainye. selalunyer diorg wat kat dapo yang kecik skit.

second....commis.. commis ni ialah chef asas, diorg bekerja kat dapor yang lebih besar, diorg bekerja di bwh 'chef de partie'. diorg diajar ttg tanggungjawab dan operasi stesen. sllu yang jadi commis ni yang bru je completed formal culinary training atau  masih menjalani latihan.

third......chef de partie. Chef de partie juga dikenali sebagai station chef atau line cook, yang bertanggungjawab bagi particular area of production.  Di dapo yang besar, chef mgkin mempunyai beberape tukang masak dan pembantu. walaubagaimanapon station chef adalah satu2nya chef yang bekerja di jabatan tersebut. Line cook dibahagi kepada hierarki mereka sendiri, bermula dengan tukang masak pertama, kemudian tukang masak kedua dan sebagainya seperti yang diperlukan.

fourth....the sous- chef de cuisine- adalah kedua di bawah arahan dan direct assistant of the  chef de cuisine. chef ni bertanggungjawab untuk penjadualan  kakitangan dapo dan menggantikan chef de partie apabila diperlukan. Bertanggungjawab juga utk inventory, kebersihan, organisasi, dan latihan berterusan seluruh kakitangannya. Tugas sous chef termasok jalankan arahan head chefs, conducting line checks, dan overseeing the timely rotation of all food product.

fifth....chef de cuisine, executive chef and head chef. diorg ni la yang bertggjwab dalam ke atas semua perkara yang berkaitan dengan dapor. termasokla penciptaan menu, pengurusan kakitangan dapor, pesanan dan pembelian inventory, dan plating design.

ha,..nampak tak..bukan senang2 nak jadi chef...ade tu yang mcm pandang seblah mate je course yang ak amik ni...mentang2 la pndai..die pndang mcm 'oh...sumer org pon boleh memasak..xblaja amik sijil or diploma pon tetap boleh masak..'  SERIOUSLY...ak xske benar dengan orang mcm ni...takde motivated utk memajukan pemikiran otak tu langsung! asik dengan dunia yang kononnyer mencabar dan pndai tu je...kononnyerla....tlg la wey...sumer bidang pon  mencabar la...x semestinyer blaja tinggi smpai kelangit tuh boleh berjaye dunia dan akhirat. blaja amik doktor la...amik cikgu la...amik engineer la...klu xminat, xsuke, xberkat...asik menyombong...asik bangge ngn ape yg ade...asik bangge pndai...asik pndang rendah kat org..pon tak gune jugak kan?! so..xpyh la nak bangge sgt dgn pncapaian yang dah ade tuh,...sbb Tuhan pandang kite ni same jee...same rate...xlebih dan xkurang...ingat tuh!

ingt senang ke jadi chef ni?!!

hmm..kalau nak diikutkan kebanyakkan chef2 atau pekerja kat htl ni..banyak yang menggatal..yg laki dah ade bini siap berscandal2...yg halal haram tolak ke tepi...cakap bahse kasar...bahse kurang sedap di dengar...sumer ni ade dalam dunia perhotelan...bukan je perhotelan...kat lua sane...kat pejabat...kat syarikat swasta, kerajaan...banyak jer yang mcm ni...tak dinafikan...ala...pendek kate...sumer tempat pon samelah! tapi...tapi perlu di ingat..xsumer org yang berperangai tak sedar diri mcm tu....ade jugak yang masih ingat asal usul...tak lupe diri, keje kerana Allah taala...(bak kate k.maria kt holiday inn tu..hehe).

one more thing...pomp slalunyer..kebanyakkannyer...xdigalakkan keje kat dapo hotel...sbb susah nak tukar department, dan ramai chef  xbrape nak amik pomp...salah satu faktornyer ialah...pomp, bile dah berkahwin, mesti akan mengandung kan...so...dah ngandung...cuti bersalin sumer bagai...dengan hotel yg tiap2 ari bz lagi...mane nak cari staf yang tetibe je tu kan...tapi tgk hotel la...dan salah satu sbb lain yang sgt2 di ambil berat atau di ambil kire ialah....cuti! dunia htl ni berbeza...bile org lain cuti...cuti skolah la...cuti am la...cuti itu la ini la...kitorg yang kje htl ni xdpt cuti...sbb time musim cuti ni la rmai customer dtg menginap kat htl...dan apabila dah xde musim cuti...xde cuti am...xde cuti blablabla....time tuh la kitorg yang kje htl ni bercuti. hehe..time org lain kje, kitorg sebok bercuti. mmg susah nak dapat cuti oiiii...lagi2 raye...harapan nak dapatkan cuti smggu tu mmg takla kan...lagi2 staf baru...dapat cuti sehari je...haha..sedeyh! tapi nak wat camne...tu dah mmg lumrah kehidupan pekerja yang bekerja di dalam bidang perhotelan ni. Bagi orang2 yg kat lua sane yang tak reti nak faham ape itu dunia perhotelan....mengutuk mengate dan sebagai2nyerlah korg...serlahkan lagi kebodohan masing2 tuh ye...bak kate rihanna...'SHINE BRIGHT LIKE A DIAMOND' bersinarlah engkau dengan ketidakmatangan otak masing2.


:D


No comments: